Sklenice medu - půl lékárny doma!
- zvyšuje přirozenou odolnost organismu
- příznivě ovlivňuje krevní oběh, vyživuje srdce, obsahuje látky tvořící kosti
- posiluje nervovou soustavu, dobrý spánek, veselost, dobrou paměť
- je přírodní čistý produkt včely medonosné, který byl kdysi výsadou králů
Med je hodnotná potravina přírodního charakteru vytvořená společenstvím
včel ze sesbíraných sladkých šťáv květin (nektaru) či stromů (medovice). Tyto sladké
šťávy včely přetvářejí, kombinují a obohacují svými specifickými látkami,
ukládají a nechávají zrát v plástech. Med je téměř jedinou potravinou, která
hned po použití přechází přímo do krve člověka.
Popis druhů medů
Med květový
výhody konzumace květových medů: jsou vytvářeny z nektaru ukrytého v
květech nebo vystaveného vnějšímu prostředí po dobu několika hodin - vykazují
proto nejmenší možnost ekologického znečištění, obsahují vyšší podíl
monosacharidů (glukózy a fruktózy), jsou proto snáze stravitelné a umožňují rychlé
energetické posílení organismu, obsahují mnohem více pylu z jarního pylového
spektra naší přírody, jsou vynikajícím přírodním zdrojem pylu (v pylových zrnech
řepky jsou brassiny - látky s protinádorovými účinky, pravidelná konzumace medu
s pylovým spektrem dané oblasti může snížit projevy pylových alergií, pylové
preparáty jsou též prostředky pro léčení prostatických obtíží, ....)
Med medovicový
výhody konzumace lesních medovicových medů: jsou vytvářeny z medovice
= šťávy rostlinných sítkovic přefiltrované trávicím ústrojím stejnokřídlého hmyzu =
producentů medovice, jejich tmavá barva je způsobována podílem medovicových
elementů z povrchu listů a jehlic (úlomků stélek řas a hub), kde je medovice
včelami sbírána - obsahují více složitějších organických látek rostlinného i
živočišného původu - složitější cukry (dextriny), více řepného cukru i HMF, ale také
méně vody, více enzymů, obsahují jen málo pylu z letního pylového spektra naš
přírody s rozdílným zastoupením podle různých oblastí stanovišť včelstev, obsahují
významně zastoupený selen, má výraznější chuť a aroma
Med pastový
Charakteristickou vlastností většiny našich nektarových (květových) medů je rychlá
krystalizace, způsobená převahou jednoduchého cukru glukózy. Pokud se během
krystalizace medem pomalu míchá, vzniknou v něm pouze jen jemné krystalky,
které nedráždí (neškrabou) sliznici dutiny ústní a krku a uchovávají pastovitou
(krémovitou) konzistenci medu po dlouhou dobu. Hedvábně krémovitá konzistence
a světlá barva medu vzniká při procesu pastování. Pastový med je ideální neboť
nestéká a přitom zůstává vždy měkký a vláčný. Obsahuje jemné aroma z nektaru
širokého spektra kvetoucích rostlin. Je to základ vysoké kvality našich medů.
Pastový (krémový) med je přírodní květový med, v němž zůstávají neporušeny
všechny biologicky aktivní látky jako jsou enzymy, vitaminy a minerální látky.