Propolis

Prodáváme surový propolis, jeho antibakteriální vlastnosti ho předurčují k využití v několika oblastech. Propolis vykazuje účinky jak proti bakteriím, tak virům i plísním.
 

Propolisová tinktura – výroba v domácích podmínkách

Nejjednodušší formou zpracování propolisu, tak abychom mohli využít co nejvíce účinných látek, je propolisová tinktura. Její výroba je jednoduchá a snadno proveditelná doma bez potřeby nějakého náročného vybavení. Základem je vyvarovat se ve všech fázích zpracování styku s kovy. Obsahové látky zejména ze skupiny flavonoidů, jsou velmi citlivé a je škoda je zničit. Používáme tedy pouze sklo, keramiku, dřevo případně plasty určené pro styk s potravinami. Je velmi výhodné se ve všech fázích zpracování i samotném skladování vyvarovat co možná nejvíce světlu. Proto i pokud hotovou tinkturu nepřechováváme ve tmě, je vhodné použít tmavé lékárenské sklo.

Pro samotnou výrobu budeme potřebovat pomůcky pro rozdrcení propolisu, nádobu pro extrakci a líh. Lze použít lékárenský líh, domácí pálenku nebo čistou vodku. Vše záleží na účelu, pro který extrakt připravujeme. Pokud budeme chtít tinkturu pro všestranné použití, je vhodné použít 60% ethanol. Pokud potřebujeme extrakt pro výrobu masti, nebo krému je vhodnější použít 96% ethanol. Vždy by měl být použitý líh alespoň 30%. S použitím slabšího alkoholu se nám nepodaří získat tolik účinných látek. Je velmi výhodné použít pro samotnou extrakci propolis co nejvíce nadrcený, zvláště pokud máme propolis ve větších kouscích. Extrakce tak bude účinnější a rychlejší. Drcení se nejlépe provádí se zmraženým propolisem, ale pozor, né při pokojové teplotě, kdy se následně při velké změně teploty a orosení spíše slepuje. Nejlépe tak využijeme mrazivých nocí a během chvilky propolis např. ponechaný za oknem zpracujeme ráno venku na jemný prášek. Když je propolis suchý, lze ho dobře zpracovat i nemražený. K drcení můžeme použít např. misku s tloučkem.

Existují mnohé návody pro provedení extrakce. Výrobu pro vlastní použití si můžeme i trošku zjednodušit a dělat ji malinko od oka. Podrceným propolisem naplníme lahev pro extrakci do 1/3 objemu a doplníme lihem. Během extrakce, kterou provádíme v temném prostředí při teplotě do 25 °C, je vhodné občas láhve promíchat jejich otočením a po 14 dnech máme hotovo. Pro oddělení od nerozpuštěného zbytku tvořeného převážně voskem, můžeme využít papírový či plátěný filtr nebo trošku vaty v trychtýři. Lze však použít jen stažení čisté tinktury pipetou, nebo stříkačkou bez filtrace. Výtěžnost je však samozřejmě nižší. Zbytek lze po přecezení přes plátno využít např. pro nátěry dřeva. Již však není nikdy tento extrakt tak kvalitní a bez sedimentu.

Na závěr již zbývá naplnit konečné balení, např. lahvičky s kapátkem. Je možno použít běžně dostupné plastové lahvičky tzv. bralenky, nebo skelněné lahvičky s ponořeným kapátkem. Jejich výhodou je nezalepování kapátka. Obvykle i propolisová tinktura ve skle lépe vypadá. Propolisová tinktura je základním produktem vedle medu, který by mohl včelař při prodeji nabídnout. Jen pozor, jeho oficiální prodej již podléhá nutnosti mít schválené a dozorované provozní prostory.

 

Pupeny rostlin nevyhledávají pouze včely při sběru pryskyřic pro tvorbu propolisu, ale také volně žijící zvířata a lidé. Využitím pupenů rostlin zejména prostřednictvím tinktur se zabývá obor gemmoterapie. Mnohé rostliny mají v této formě opravdu zajímavé využití. Často je dosahováno i v očích lékařů velmi dobrých výsledků. Jedním takovým příkladem za všechny je tinktura z pupenů topolu černého. Má širší využití, ale vyhledávána je zejména pacienty s boreliovou infekcí. Především po prodělané antibiotické léčbě, je to výborný prostředek pro doléčení. Výborným lékem je i při přetrvávajících obtížích s infekcí spojených, např. pohybového aparátu, či nervového systému.